Het programma
U voldoet na het volgen van deze opfristraining, gevolgd door het succesvol afleggen van de periodieke kennistoets, weer aan de opleidingseisen die SCIOS stelt.
Tijdens deze opleiding worden alle theoretische zaken rondom EBI, PI en PO herhaald en opgefrist. De laatste stand van zaken uit de SCIOS certificatieregeling, wijzigingen van de wet- en regelgeving, normen en voorschriften zullen worden behandeld.
Wij verstrekken u het volledige- en actuele lesmateriaal van de volledige opleiding “Eerste of Bijzondere Inspectie", "Periodieke Inspectie" en/of "Periodiek Onderhoud scope 5”. Dit lesmateriaal voldoet aan de laatste KBE’s (Kennis en Bekwaamheids Eisen) en overige relevante eisen van SCIOS, waarmee u weer volledig up-to-date bent.
Aan de hand van dit lesmateriaal zullen we het gehele SCIOS EBI, PI en PO proces doorlopen. Daarbij is natuurlijk voldoende ruimte voor vragen en uw eigen inbreng.
U heeft met het volgen van deze opleiding de perfecte voorbereiding, wanneer u uw verplichte periodieke toetsing gaat afleggen. De training wordt afgesloten met een korte examentraining.
De training is volledig theoretisch en bestaat uit drie modules. Deze modulaire opbouw, die wordt verzorgd door onze vakdocenten, houdt een gedegen route in die leidt naar het gewenste kennis- en bekwaamheidsniveau voor dit specialisme. Samen omvatten de modules alle onderwerpen die in de kennistoets aan de orde kunnen komen. Per module worden de volgende onderwerpen behandeld:
Module 1: Veiligheid Verbrandingsproces
- Kennis verbrandingsprocessen
- Veiligheidsvoorzieningen brandstof- en verbrandingsinstallaties
- Functional safety apparatuur en besturing stookinstallaties
- Brandstof/luchtregelingen en bewakingen
- Ventilatie
- Startcyclus en belastingen
Module 2: Inspectieprocedure en Documentatie
- Document review
- Hot and cold commissioning
- Opstellen inspectieplan voor PI, onderhoudsplan voor SCIOS PO
- Documentatie zoals TCD, CE certificaten, DOC, As Built DOC set, PFD, P&ID, etc
Module 3: Examentraining
- Aan de hand van praktijkcases en oefenexamen wordt het geleerde in de praktijk toegepast en besproken
Op verzoek kunnen wij deze dagen ook nog uitbreiden met praktische bijscholing. Deze module betreft dan de praktijkdag bij onze partner Wienerberger B.V. op hun productielocatie in Deest. Naast een rondleiding door de fabriek met uitgebreide uitleg over de verschillende stookinstallaties, als tunnelovens, periodiekeovens, droogkamers en krimpmachines, wordt ook een praktijkcase uitgewerkt (EBI) op de aanwezige tunneloven, of praktijkopdrachten (PI en/of PO) getraind op de drogerij. Neem gerust contact met ons op na uw inschrijving indien u hiervan gebruik wenst te maken.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor met name EBI en PI, om paralel de training Functional Safety voor SCIOS scope 5 te volgen. Dit betreft een 3 daagse training die noodzakelijke aspecten van functionele veiligheid rondom industriële stookinstallaties behandeld. Een belangrijk werkgebied binnen scope 5 waarvoor in voorgaande opleidingen niet altijd voldoende aandacht is geweest en daarom een belangrijke en noodzakelijke aanvullling kan zijn op beste kennis en bekwaamheden. Deze extra module behandeld aanvullende de volgende onderwerpen:
Extra module: Proces- en functionele veiligheid
- Introductie functionele veiligheid
- Beveiligingsfilosofie en scenario's
- Procesbeveiligingen en Safety Instrumated Functions (SIF)
- RI&E (HAZOP, LOPA, PL/SIL) en beoordelen restrisico’s
- Beoordelen beveiligingsarchitectuur
Voor het succesvol afronden van de opleiding is kennis van wis- en natuurkunde op WEB-4/MBO niveau noodzakelijk. Mocht dit kennisniveau geheel of gedeeltelijk ontbreken, hebben wij hiervoor een e-learning toegevoegd aan de opleiding. Gedurende deze e-learning wordt aandacht geschonken aan wis- en natuurkunde op het niveau wat noodzakelijk is voor het succesvol afronden van de opleiding.
U kunt hiervoor
hier separaat inschrijven.