Docenten aan het woord: Nick Boogh
Van monteur naar docent in elektrotechnische inspecties
Docenten aan het woord: Nick Boogh
Van monteur naar docent in elektrotechnische inspecties
Soms lopen dingen anders dan je verwacht, maar juist dan ontstaan de mooiste loopbanen. Dat geldt zeker voor Nick Boogh, inmiddels een vertrouwd gezicht binnen de E-opleidingen van Van Empel Opleidingen en Training. Hij verzorgt onder andere de opleidingen Scope 8, Scope 10, NEN3140-VOP en VP. Nick vertelt hij hoe hij zijn passie voor elektrotechniek wist te combineren met zijn wens om kennis over te dragen.
Van monteur naar inspecteur
“In 2005 begon ik als leerling-monteur in de bedrijfsinstallaties. Ik zat in een werken-en-leren traject, maar eerlijk gezegd was leren niet echt mijn ding op dat moment.” Toch bleef Nick zich ontwikkelen: via niveau 2 naar Eerste Monteur en uiteindelijk Technicus Sterkstroominstallaties niveau 4.
Tijdens die opleiding werd hij gevraagd om een inspectie uit te voeren aan een elektrische installatie. “Ik kreeg de vraag om een elektrische installatie te keuren, maar had geen idee wat ik met die formulieren aan moest. Inspectie kwam nauwelijks aan bod in de opleiding.”
Die ervaring wakkerde zijn nieuwsgierigheid aan. Hij volgde een vijfdaagse cursus ‘Inspecteur Laagspanning 1’ en behaalde in 2012 zijn eerste Stipel-certificaat. “Toen ging het snel: ik ben meer gaan inspecteren, deed ook storingen en beheer, maar mijn hart lag bij inspectie.” In 2018 stapte hij volledig over naar een inspectiebedrijf, met als specialisatie medische ruimten. “Opmerkelijk: ik begon met mijn eerste inspectie in exact dezelfde ruimte waar ik in 2005 als monteur begon.”
Inspectie in medische ruimten vraagt om specifieke kennis. “Er zijn maar weinig mensen die deze ruimten kunnen inspecteren. Het bouwen van een elektrische installatie in een medische ruimte vraagt om kennis, ervaring en expertise. Er zijn maar weinig mensen die dit kunnen. Daardoor ontstond er vraag naar kennisoverdracht.” Nick werkte drie jaar samen met Van Empel Inspecties en had altijd al gezegd: ik wil iets met onderwijs doen. In 2021 werd ik door Ruud van Empel benaderd. Ik werkte toen net bij een LED-leverancier/installateur als adviseur, maar kreeg daar minder energie van. Het docentschap trok me. “Ik combineerde het werk als inspecteur met lesgeven en merkte dat ik daar veel energie van kreeg. Dus ik sprong in het diepe.”
Van cursist naar docent
De eerste opleiding die hij gaf was Scope 8, kort daarna volgde Scope 10. “Een leuk traject, waarin ik alle ruimte kreeg om te leren en me te ontwikkelen.” Toen collega John de Vries het rustiger aan wilde gaan doen, nam Nick ook de NEN3140-VOP- en VP-opleidingen over. “Die sluiten goed aan op Scope 8 en 10. Veel raakvlakken.”
De verschillen tussen Scope 8 en Scope 10
Volgens Nick draait Scope 8 vooral om mensveiligheid. “Je leert hoe je de arbeidsomstandighedenwet invult: mensen moeten veilig gebruik kunnen maken van de elektrische installatie, als inspecteur controleer je dit aan de hand van normen.” Scope 10 richt zich meer op brandveiligheid. Daar zit een logische volgorde in: je moet eerst een Scope 8- en 10 diploma behalen voor je aan Scope 10 inspecties mag beginnen.” Ook het instapniveau is belangrijk. “Je hebt een SCIOS basisdiploma elektrotechniek nodig, of een diploma op niveau 4 in de richting elektrotechniek dat niet ouder is dan 6 jaar. SCIOS stelt hoge eisen, en dat is terecht. Het gaat om kwaliteit.”
Wat moeten cursisten in huis hebben?
“Basiskennis elektrotechniek is noodzakelijk,” stelt hij. Maar minstens zo belangrijk is analytisch inzicht. “Wie jarenlang storingen heeft opgelost, ontwikkelt dat vanzelf. Dan leer je logisch denken, en dat zie je terug in de kwaliteit van je inspecties.” Ook taalvaardigheid en mensenkennis zijn volgens hem onmisbaar. “Je moet helder kunnen communiceren en uitleggen wat je doet.”
Theorie in Jip-en-Janneketaal
Om complexe technische inhoud begrijpelijk te maken, gebruikt hij duidelijke voorbeelden. “Ik begin bij de theorie, bijvoorbeeld de norm, en leg die dan uit in Jip-en-Janneke-taal. Met vergelijkingen, foto’s of praktijkvoorbeelden. Soms vergelijk ik het berekenen van vermogen met het tappen van een pul bier – dan landt het ineens. Theorie visueel maken en praktijk combineren, dat werkt.”
Grote stap voor veel cursisten
Vooral bij SCIOS opleidingen merkt Nick dat het verschil tussen mbo-uitstroom en SCIOS-instroom groot is. “Het niveau ligt hoog, en dat is soms een kloof. Wij moeten dan hard werken om cursisten op dat niveau te krijgen.” Daarbij komt dat velen het niveau onderschatten of hun eigen kennis overschatten. “Dan is het de kunst om het stap voor stap uit te leggen, in zes dagen. Vaak hebben ze de bagage wel, maar weten ze niet hoe die toe te passen.”
Een andere valkuil zit bijvoorbeeld in Scope 10: “Daar hoort thermografie bij, en dat apparaat heeft zóveel instellingen. Dat moet je echt ervaren, in theorie én praktijk.”
Liefde voor het vak
Wat Nick drijft, is de liefde voor het vak. ““Ik wist als kind al dat ik iets met elektra wilde doen. Een lampje laten branden – dát vond ik mooi. Nu kan ik mijn passie delen. Die intrinsieke motivatie heb ik nog steeds.” De combinatie van lesgeven en zelf nog actief zijn in het werkveld als inspecteur vindt hij ideaal. “Ik heb de mooiste baan die er is. Zeker als cursisten zeggen: ‘Ik snap het nu écht en vond het ook nog leuk.’ Dan weet ik dat ik iets heb kunnen betekenen.”
Zijn tip voor toekomstige cursisten? “Doe eerst ervaring op in de elektrotechniek. Wees leergierig. Gun jezelf de tijd om kennis en ervaring op te doen. En blijf nieuwsgierig, want in dit vak raak je nooit uitgeleerd.”