Geslaagd… en dan?

By 15 december 2020nieuws
Geslaagd… en dan?

Het is een opmerking die we wel eens horen: ‘als ik mijn diploma heb, dan ben ik klaar!’. Niets is minder waar – op dat moment begint het certificatietraject pas. Om teleurstelling te voorkomen en verwachtingen te temperen laten we u graag zien hoe dat certificatietraject eruit ziet aan de hand van een stappenplan. 

Stap 1: Scopes en werkgebieden

Als eerste moet u nagaan voor welke Scope (van 1 t/m 12) u zichzelf wilt laten certificeren, en voor welk werkgebied (verplicht voor SCIOS Scopes 1, 2, 3, 4, 5, 7 en 12). De werkgebieden zijn EBI (Eerste of bijzondere inspectie), PO (Periodiek onderhoud) en PI (Periodieke inspectie stookinstallatie c.q. elektrische installatie of arbeidsmiddelen). U kunt zich voor één of meer Scopes en voor één of meer werkgebieden laten certificeren. U kunt zich aanmelden met het portal van SCIOS 

Stap 2: Voorwaarden

Daarnaast gelden er drie voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Ten eerste moet u een kwaliteitsmanagementsysteem voeren dat voldoet aan de NEN-EN-ISO 9001 normeringen, wat betrekking heeft op inspecties en onderhoud. Daarnaast moeten ook de meetmiddelen en gereedschappen die gebruikt worden voor het uitvoeren van de werkzaamheden voldoen aan eisen rondom reproduceerbaarheid, nauwkeurigheid en kalibratie. Tenslotte moeten uw medewerkers een door SCIOS erkend examen succesvol afgerond hebben. 

Stap 3: Aanvraag indienen

Daarna dient u een aanvraag in te dienen bij een daarvoor geaccrediteerde certificatie-instelling (CI). In Nederland zijn dat Bureau Veritas Inspection and Certification The Netherlands BV, DEKRA Certification BV en Kiwa Nederland BV. Na het sluiten van een overeenkomst kunt u inspecties of onderhoud laten aanvangen. In de certificatieregeling is de termijn vastgelegd. Middels interne audits (met een organisatiegericht deel (systeemaudit) en een persoonsgericht deel) dient u uw kwaliteitssysteem te toetsen. Hiermee kunt u ook aantonen dat u klaar bent voor het toelatingsonderzoek door uw CI. Wanneer dit alles in orde is zal uw certificatie-instelling u het certificaat overhandigen.  

Stap 4: Medewerkers opvoeren

Omdat het portaal als register fungeert is het verplicht om uw bedrijfsgegevens en de gegevens van uw medewerkers in te vullen. Deze gegevens worden door uw CI doorgegeven aan SCIOS, die deze weergeeft in een bedrijvenoverzicht. Zo kunnen opdrachtgevers ook eenvoudig bevoegdheden controleren.  

Stap 5: Afmelden

Tot slot is het vanuit de SCIOS certificatieregeling u uitgevoerde inspecties en (periodiek) onderhoud afmelden. Dat geldt ook voor eerder uitgevoerde inspecties. Voor stookinstallaties is dit wettelijk verplicht. Overigens geldt de afmeldverplichting nog niet voor SCIOS Scopes 8 en 9. 

Met deze vijf stappen kunt u zich dan eindelijk presenteren als een SCIOS-gecertificeerd bedrijf dat voldoet aan de eisen die gelden voor het uitvoeren van periodieke inspecties en metingen aan stookinstallaties. Van Empel Inspecties en Advisering helpt uw bedrijf en personeel graag mee in dit traject. Heeft u vragen of bent u op zoek naar ondersteuning in één of meer van deze stappen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.