Cursisten aan het woord: Lars behaalde het hoogste cijfer ooit voor de SCIOS Scope 5 opleiding!

By 19 september 2022nieuws
Cursisten aan het woord: Lars behaalde het hoogste cijfer ooit voor de SCIOS Scope 5 opleiding!

Lars ten Hoff is 32 jaar en woont in het zuiden van de provincie Groningen. Hij is nu 4,5 jaar werkzaam bij Elco en zo is hij ook in de SCIOS-wereld terecht gekomen. Hij was al gecertificeerd voor de SCIOS Scope 1,2 en 3 en nu was de SCIOS Scope 5 aan de beurt. “Ik hoorde dat het een moeilijke opleiding was en dat je er ook aardig wat eigen uren in moet steken om te kunnen slagen, dit heb ik gedaan en ik ben geslaagd met een 9. Super trots op dit resultaat, dat was al het harde werk wel waard.”

Wat vond je van de SCIOS Scope 5 opleiding?

“Vooraf hoorde ik van anderen dat het een pittige opleiding is en dat maar ongeveer 10% slaagt. Dat zette wel meteen de toon dus ik wist waar ik aan begon. Achteraf was het zeker pittig, maar ik ben er prima doorheen gekomen. Ik heb van mezelf weinig moeite met rekenen en dat was een erg belangrijk onderdeel van de opleiding en het examen.

Verder was Dennis van Stratum (docent SCIOS Scope 5) er echt om je te helpen, zelfs bijna 24/7. Daar heb ik wel met beide handen gebruik van gemaakt. Ik stelde mijn vragen via mail, whatsapp of ik belde even en daar kreeg ik vrijwel direct antwoord op. Zo kon ik meteen verder met mijn thuisstudie en bleef ik niet met vragen zitten. Dat vond ik een goede eigenschap als docent zijnde.“

Hoe heb je je voorbereid op het examen?

“De theorie is echt herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Vooral de regelgeving en keuringseisen. Die heb je er bij het examen wel bij, maar het is ook wel handig als je weet waar het precies in het boek staat, dan kun je sneller vooruit. Verder zijn de berekeningen enorm belangrijk en dat is echt stampwerk in mijn ogen. Je moet de formules snappen en dan blijven oefenen, dat is de enige manier.”

‘’Wat mij ook erg heeft geholpen is de diversiteit en complexiteit van de installaties die Elco Burners in onderhoud heeft zodat ik de theorie en de dagelijkse praktijk mooi met elkaar kon toepassen en afstemmen.’’

Heb je een tip voor anderen?

“Wil je het examen echt halen? Geef dan je eigen tijd ervoor op. Dat kost discipline, maar daar heb je uiteindelijk alleen maar profijt van. Alleen de lesuren zelf zijn niet genoeg in mijn ogen. Je hebt 14 lesdagen en ik heb wel 150-200 uur zelfstudie gedaan daarnaast. En als je het niet weet: trek aan de bel en maak gebruik van de docent. Als ik om me heen keek gebeurde dat niet veel en dat is zonde, je wilt niet met onbeantwoorde vragen blijven zitten.”

Wat was je gevoel na je examen?

“Ik heb mijn examen op een vrijdag gemaakt en daarom moest ik nog een weekend wachten op de uitslag. Vervelend, want ik was zo benieuwd. Ik had wel gehoord dat de uitslag direct inzichtelijk is voor van Empel. Omdat ik echt niet kon wachten heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken en John de Vries (Directeur van Empel Opleidingen en Training) gebeld. Hij vroeg aan mij: “wat is je gevoel erover?” Ik zei dat ik er wel een goed gevoel over had en dat ik vrij snel klaar was. Er stond namelijk 4 uur voor het examen en na 2,5 uur was ik klaar. Dus John ging voor me kijken en zei: “jouw gevoel zat helemaal goed, je hebt een 9 gehaald. Dat is ons beste resultaat tot nu toe!” Daar was ik zo blij verrast mee. Ik had wel verwacht dat ik was geslaagd, maar niet persé met een 9. Ik ben dan ook heel trots dat al het harde werk dit mooie resultaat heeft opgeleverd.”