Cursisten aan het woord: Ruud Verheul slaagde voor de SCIOS Scope 5 opleiding met een 8!

By 24 augustus 2022nieuws
NOX-emissiestandaard, biopower

Ruud Verheul is 60 jaar en werkt bij Cab Clean. Cab Clean verzorgt het onderhoud, de inspecties en de keuringen van spuitcabines. Om deze keuringen te mogen uitvoeren moést Ruud de SCIOS Scope 5 opleiding halen. Er lag dus een flinke druk op zijn schouders, zonder het certificaat van deze opleiding kon Cab Clean namelijk niet verder met de werkzaamheden.

Ruud had al enkele keren eerder een SCIOS Scope 5 opleiding gevolgd, maar die had hij destijds niet gehaald. Ruud vertelde daarom zijn baas dat hij het nog één keer ging proberen en dat hij alles op alles zou zetten om het te halen. Uiteindelijk is hij, na het volgen van de complete SCIOS Scope 5 opleiding van Van Empel (en de nodige thuisstudie) geslaagd met een hele mooie 8! “Toen ik hoorde dat ik was geslaagd heb ik gehuild van vreugde, ik was zo trots dat ik het eindelijk had gehaald”.

Wat vond je van de SCIOS Scope 5 opleiding?

“Het begin van de opleiding was erg gericht op veiligheid. Wat is veiligheid, hoe ga je ermee om en wat zijn de consequenties? De veiligheid is voor de SCIOS Scope 5 een erg belangrijk stuk, het gevaar ligt namelijk altijd op de loer en een installatie moét veilig zijn. De eerste paar lessen werd hier veel aandacht aan gegeven en daarna gingen we over op branders en installaties. De lesstof was zeker niet makkelijk, maar het werd wel allemaal duidelijk uitgelegd. Daarbij heb ik qua thuisstudie ook nog veel aandacht besteed aan de opleiding.”

Thuisstudie: hoe heb je dat aangepakt?

“Naast de opleiding heb ik thuis nog veel energie gestopt in het maken van sommen. Verder heb ik veel voorbeelden van installaties opgezocht op internet en de gebruikshandleidingen daarvan. Ook heb ik van Dennis van Stratum (docent SCIOS Scope 5) wat extra filmpjes en boeken gekregen over veiligheid. Deze heb ik als brave student allemaal bekeken en doorgenomen. Dat was echt een eye-opener op het gebied van veiligheid en hoe gevaarlijk een installatie kan zijn. Daar was ik wel een beetje van geschrokken. Veiligheid is zó belangrijk en als het fout gaat, dan gaat het ook écht fout. Bij de SCIOS Scope 5 moet je hier heel bewust van zijn. Er gaat een hoop tijd in de thuisstudie zitten. Ik wilde alles goed begrijpen en goed voorbereid zijn, dus vond ik ook dat het nodig was om in de avond nog wat extra uren te spenderen. Uiteindelijk met een goed resultaat van een 8, en dan ben ik toch wel heel trots op mezelf. “

Heb je nog een tip voor andere cursisten?

“Maak gebruik van je netwerk. De docent is er om jou te helpen, maar je moet wel zelf de vragen stellen. Wil je extra materiaal om mee naar huis te nemen? Laat het ze weten en het wordt geregeld. De uren die je zelf nog in je thuisstudie steekt zijn ook echt nodig, maar daar profiteer je uiteindelijk ook van. Verder vond ik het fijn dat ik met 8 andere deelnemers de opleiding volgde. Je kunt echt met elkaar sparren en discussiëren. Dit werkte voor mij heel fijn. Ik heb zelfs nu nog contact met ze en dat vind ik erg leuk.”

“Techniek is zo’n mooi vakgebied”

“Ik ben nog elke dag blij met mijn werk. Het is zo’n mooi vakgebied. Storingen oplossingen doe ik graag en nu ook de keuringen erbij. Dat is echt mijn passie en ik laat dat graag aan anderen zien. Ik vind het daarom ook jammer wanneer ik hoor dat de jeugd weinig interesse heeft in technische vakken. Als je je hierin vastbijt is het zo’n breed vakgebied met vele kansen. Hopelijk kunnen we de jeugd hier weer enthousiast over maken! ”