De vijf meest gestelde vragen over de SCIOS Scope 5-opleiding

By 28 januari 2021nieuws
VEOT - scios scope 5 - WK04

Van Empel Opleidingen en Training is het instituut in Nederland waar u terecht kunt voor de SCIOS Scope 5-opleiding. Op het moment van schrijven zijn wij druk bezig de laatste hand te leggen aan deze opleiding. Wij krijgen daarom ook nog regelmatig vragen over deze opleiding. In dit artikel beantwoorden we de vijf meest gestelde vragen voor u.

Kan ik voor SCIOS Scope 5 een opfristraining volgen?

Nee. Tot voor kort was er voor de SCIOS Scope 5-toetsing landelijk geen opleiding beschikbaar. Voorheen werd deze bevoegdheid verleend door een Certificerende Instantie nadat zij iemands handelen beoordeeld hadden. Van Empel Opleidingen en Training biedt in Nederland een SCIOS Scope 5-opleiding aan ter voorbereiding op uw periodieke toetsing of examen. Doordat het lastig is om een opfriscursus te verzorgen voor een niet-bestaande opleiding kunt u (vooralsnog) geen SCIOS Scope 5-opfriscursus volgen.

Welke onderdelen komen tijdens de SCIOS Scope 5-opleiding aan bod?

De opleiding bestaat uit een theoretische en praktische mix van drie modules. Module 1 (procesveiligheid, verbrandingsproces en machineveiligheid) gaat over de technisch inhoudelijke onderwerpen die nodig zijn voor de vakspecialist op dit niveau. Hierin worden procesveiligstookinstallaties. In module 3 worden een aantal praktijkcases uitgewerkt die een gedegen voorbereiding op het examen geven. Samen omvatten de modules alle onderwerpen die in het examen aan de orde kunnen komen.

Ik doe al SCIOS Scope 5-inspecties, ben ik dan klaar voor de periodieke toetsing?

Wanneer uw theoretische kennis dusdanig op peil is zou u kunnen slagen voor uw periodieke toetsing. Wanneer uw kennis voornamelijk berust op uw bevoegdheden kan de toetsing een uitdaging worden. Door onze SCIOS Scope 5-opleiding te volgen kunt u uw kansen aanzienlijk vergroten.

Wat voor vooropleiding heb ik nodig?

De enige ‘harde’ eis is dat u in het bezit bent van SCIOS Scope 1 en 2-diploma’s. Deze worden als parate kennis verondersteld bij uw opleiding of toetsing. (Minimaal) een afgeronde mbo-opleiding en/of mbo-denkniveau zijn niet vereist, maar wordt wel aangeraden.

Wat kan ik bereiken met deze opleiding?

In de opleiding tot PI/EBI-deskundige SCIOS Scope 5 wordt u opgeleid om bijzondere industriële installaties te inspecteren. De opleiding richt zich met name op het verkrijgen van inzicht in de bijzondere en veelzijdige eisen die gelden voor deze installaties. Na de opleiding kunt u bij ons deelnemen aan het erkende examen PI/EBI ‘Scope 5: bijzondere industriële installaties’. U voldoet met dit diploma aan de betreffende opleidingseisen zoals die zijn vastgesteld in de certificatieregeling door SCIOS.

Wilt u graag een SCIOS Scope 5-opleiding volgen bij Van Empel Opleidingen en Training of heeft u na het lezen van dit artikel toch nog een vraag? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.