Docenten aan het woord: Michel Buining – Docent SCIOS Scope 12

By 27 februari 2023nieuws
Docenten aan het woord: Michel Buining - Docent SCIOS Scope 12

Michel Buining is 43 jaar en is SCIOS Scope 12 docent bij van Empel Opleidingen en Training. Michel is begonnen als echte techneut in het werkveld, waarna hij verschillende opleidingen heeft gevolgd en daarna zijn eigen bedrijf is gestart, namelijk: Buining Elektrotechnische Inspecties. Ondertussen werkt Michel ook alweer 9 jaar in het onderwijs en doet dat met veel plezier. “Al langere tijd zijn er techneuten te kort in de techniek en dit zou ik graag anders zien. Met die romantiserende blik ben ik het onderwijs ingestapt en laat ik jong volwassenen de mooie wereld van techniek zien. “

Hoe ben je gestart als SCIOS Scope 12 docent bij van Empel Opleidingen en Training?

“Ik kwam in eerste instantie bij van Empel Opleidingen en Training terecht om daar zelf de SCIOS Scope 12 opleiding te volgen. Zo kwam ik in contact met John de Vries. John was destijds directeur bij van Empel Opleidingen en Training en ook mijn docent tijdens de SCIOS Scope 12 opleiding. Tijdens de opleiding hebben we veel gesproken over mijn toekomstplannen met betrekking tot de SCIOS Scope 12. Na de opleiding ben ik via LinkedIn in contact gebleven met John en na mijn examens vertelde ik hem dat ik de SCIOS Scope 12 opleiding had gehaald. Daarna startte ik mijn eigen bedrijf en het certificeringstraject van SCIOS. Na het goed doorlopen van de certificering, en de bekendmaking ervan ontving ik een bericht van John. Hij vertelde dat ze bij van Empel Opleidingen Training op zoek waren naar een SCIOS Scope 12 docent, en dat ze meteen aan mij dachten. Daarna heb ik samen met John de Vries en Ruud van Empel een gesprek gehad over de mogelijkheden en dat gesprek was wederzijds goed bevallen. Sindsdien ben ik de SCIOS Scope 12 docent bij van Empel Opleidingen en Training!”

Waarom juist docent SCIOS scope 12?

“Ik kom zelf uit de techniek en ben begonnen als assistent monteur. Ik heb alle kneepjes van het vak geleerd door te doen, maar ik heb ook fouten gemaakt. Dat hoort nu eenmaal bij het leerproces. Door mijn gedrevenheid, inzichten en praktische oplossingen in de techniek ben ik binnen verschillende bedrijven doorgegroeid tot hoofduitvoerder op grote projecten en heb ik wel 80 elektromonteurs van verschillende disciplines aangestuurd op verschillende grote projecten in heel Nederland.

Waarom dan het onderwijs? Nou ik had al redelijk wat ervaring en ik wilde daarmee graag jongeren enthousiasmeren voor de techniek. Al langere tijd zijn er techneuten te kort in de techniek en dit zou ik graag anders zien. Met die romantiserende blik ben ik het onderwijs ingestapt en laat ik jong volwassenen de mooie wereld van techniek zien. Ik hoorde destijds veel over zonnestroom vanwege de energietransitie, maar ook de gevaren ervan. Dat ben ik toen gaan onderzoeken en heb een aantal opleidingen gevolgd in het installeren van zonnestroominstallaties. Hierbij kwam het stukje inspectie ook om de hoek kijken. Dat was in deze cursussen onderbelicht. Zodoende kwam ik bij de SCIOS Scope 12 terecht. Ik merkte dat dit me meteen aansprak omdat je technische- en theoretische kennis samenvoegt tot een productstandaard. Je begeeft je ook nog eens op verschillende gebieden: normale elektrische installatie en zonnestroominstallatie, maar ook brand technisch. Een combinatie die ik zeer interessant vindt.

De SCIOS Scope 12 is een belangrijke inspectie voor verzekeraars, maar ook voor de klant. Die wil het liefst een bedrijfszekerheid van 100%. Verzekeraars willen dat er een SCIOS scope 12 inspectie wordt uitgevoerd en dat ze daarmee de zekerheid hebben dat de installatie voldoet.”

SCIOS Scope 12 opleiding

“De SCIOS Scope 12 opleiding bestaat uit drie dagen theorie en één dag praktijk. In de opleiding worden de wetten en regelgeving van de SCIOS Scope 12 behandeld. Waarom is de SCIOS Scope 12 er eigenlijk gekomen, waar bestaat de inspectie uit en welke wetten en regelgevingen hangen daaraan vast? Uiteindelijk komen de cursisten ook in aanmerking met SCIOS als stichting zijnde en automatisch komen er dan ook andere SCIOS Scopes aan bod. Uiteindelijk gaan we met de praktijk aan de slag en gaan we een zonnestoominstallatie inspecteren. De cursisten moeten dan een visuele inspectie uitvoeren en verschillende metingen doen. Het gaat me er dan niet alleen om dat de cursist het goed of fout vinden, of dat het meetinstrument aangeeft dat het goed of fout is. Ik vraag altijd door: wat is er dan precies goed of niet goed? Zo ga ik de diepte in de met de cursist. Het is namelijk belangrijk om bepaalde zaken te kunnen verklaren en te onderbouwen vanuit een normtechnisch perspectief, maar ook vanuit praktisch oogpunt. Als je dat kunt, dan begrijp je het!”

Wat vind je het leukste aan lesgeven?

“Het “Oja momentje’! Dat is het moment dat de cursisten het begrijpen en dat je ze echt iets hebt geleerd. Dit wordt dan bevestigd met een oefentoets. Het leukste daarvan is als de cursisten zelf ook enthousiast worden over de materie en steeds meer willen weten. Die interesse vind ik erg leuk en geeft me ook energie.

De eerste keer dat ik de SCIOS Scope 12 opleiding gaf was voor een kleine groep beginnende Scope 12 inspecteurs, en is me altijd bijgebleven. Ik was zo benieuwd of de cursisten het examen hadden gehaald na mijn lessen. Gelukkig kwam ik daar snel achter: na het examen had een cursist me een bericht gestuurd met daarin: “Dankzij jouw lessen en alle hulp heb ik de SCIOS Scope 12 gehaald, hartstikke bedankt!”. Voor mij was dat een heel mooi moment én een mooi begin van mijn carrière als SCIOS Scope 12 docent bij van Empel Opleidingen Training. Daar doe je het voor.”

Heb je een tip voor toekomstige cursisten?

“Lees je ter voorbereiding op de opleiding goed in. De normen en technische documenten die zijn gekoppeld aan de SCIOS Scope 12 zijn erg belangrijk en daar gaat het vaak mis. Men weet dat er een norm is, maar niet precies wat het inhoudt. Het is toch wel een stukje hoogstaande techniek, dus blijf goed bij! Zorg ervoor dat je alle informatie op het gebied van zonnestroom en de achterliggende installatie kent en dat je die kennis als basis bij je hebt. Dat vergemakkelijkt het proces naar het SCIOS scope 12 diploma.”