Examineringen bij Van Empel – de stand van zaken

By 30 oktober 2020nieuws
Examineringen bij Van Empel – de stand van zaken

Gezien de huidige stand van zaken in de wereld worden er veel examens en toetsen halsoverkop digitaal afgenomen. In onze sector was deze ontwikkeling al anderhalf jaar geleden in gang gezet. Voor alle verplichte periodieke SCIOS-toetsingen is het daarom mogelijk om de examinering digitaal af te leggen. Ruud van Empel vertelt u graag over de huidige stand van zaken.

Digitale examens voor elke SCOPE

De online examens worden samengesteld door de examencommissie van SCIOS, waarin ook experts van Van Empel Opleidingen en Training vertegenwoordigd zijn. “Er is in anderhalf jaar veel ontwikkeld op het gebied van online examinering”, begint Ruud van Empel. “Voor iedere SCOPE ligt er nu een maatwerk examen dat zorgvuldig tot stand is gekomen. Er is (en wordt) veelvuldig overlegd over de exacte samenstelling van ieder examen.”

Volgens Ruud speelt gewenning een belangrijke rol bij digitale examens; niet alleen voor kandidaten, maar ook voor de examencommissie zelf. “Je merkt dat de het ‘medium’ van een examen ook een rol speelt”, legt hij uit. “In het begin was het lastig om een representatieve selectie digitale vragen te maken. Ook voor de examenkandidaten was het even wennen, maar we zien dat er gewenning optreedt. Dat leidt ook tot een beter slagingspercentage. Dat is voor ons als opleider alleen maar leuk om te zien!”

Een goede voorbereiding…

Om examenkandidaten een betere slagingskans te bieden, voor de verplichte periodieke toetsing van SCIOS, kunnen zij bij Van Empel Opleidingen en Training een opfristrainingvolgen; niet verplicht, wel handig. “Vergelijk het met het theorie-examen voor het autorijbewijs”, gaat Ruud verder. “Iedereen kan zich daarvoor inschrijven, maar waarschijnlijk sorteert het meer effect als je je van tevoren voorbereidt.”

U kunt zich Van Empel Opleidingen en Training inschrijven per scope. “Onze opleidingen zijn nu ook beter afgestemd op de huidige examenmethodieken”, aldus Ruud. “Tijdens onze (opfris)trainingen bereiden we onze cursisten zo optimaal mogelijk voor op het examen en/of de periodieke toetsingt. We zien dat het slagingspercentage aanzienlijk hoger is van mensen die een opfristraining hebben gevolgd. Hun kennis is weer opgefrist en ze weten wat ze mogen verwachten.”

Coronaproof opleiding en examen

Periodieke toetsingen (iedere 6 jaar) dienen afgelegd te worden bij door SCIOS erkend bureau zoals Van Empel Opleidingen en Training. “Wij hebben daarvoor 12 locaties door het gehele land”, zegt Ruud tot slot. “U hoeft daarvoor niet naar ons trainingscentrum in Woerden te komen, maar kunt daarvoor een locatie bij u in de buurt uitzoeken. Op al deze locaties zijn alle huidige coronamaatregelen gewaarborgd. U kunt dus veilig en op ruime afstand – vaak ruim 2 meter – uw toets afleggen.”