Wie is de installatieverantwoordelijke binnen uw bedrijf?

By 10 juli 2020nieuws
Wie is de installatieverantwoordelijke binnen uw bedrijf?

Wanneer u binnen een bedrijf vraagt wie de installatieverantwoordelijke voor gasinstallaties is zal men u vaak raar aankijken. Voor veel bedrijven zal dit in de praktijk de eigenaar zijn, omdat deze rol niet specifiek geborgd is. Vaak weet diegene niet eens dat hij dat is! Toch is het van belang om hierover na te denken en om iemand aan te wijzen als installatieverantwoordelijke voor gasinstallaties. Alles waar u in die rol rekening mee moet houden leert u tijdens onze driedaagse opleiding. 

Wat doet een installatieverantwoordelijke?

Binnen ieder bedrijf is het verstandig om iemand aan te wijzen die de gasinstallaties onder zijn hoede neemt. Wanneer dit niet gebeurt is de bedrijfseigenaar bijna altijd automatisch de aangewezen persoon. Breekt er morgen brand uit? Raakt een installatie overbelast? Dan is de installatieverantwoordelijke degene die daarvoor verantwoordelijk is. Het is daarom goed om over deze rolverdeling na te denken.

De installatieverantwoordelijke is namelijk degene die bepaalt wat de frequentie van inspectie en controle is. Wanneer dit geborgd is kunnen calamiteiten voorkomen worden en is het bedrijf bovendien voorzien van een verantwoordelijke die daadkrachtig op kan treden mochten er onverhoopt toch problemen zijn.

NEN-EN 15001

Voor veel industrieën is NEN-3140 een begrip. Binnen een bedrijf is hier dan ook vaak een installatieverantwoordelijke voor aangewezen als onderdeel van het bouwbesluit. Als bedrijf dien je ook een soortgelijke verantwoordelijke aan te wijzen die over de gasinstallaties gaat (NEN-EN 15001).

Van Empel Opleidingen & Training is expert op het gebied van installatieverantwoordelijken voor gasinstallaties. Wij zijn namelijk het enige bedrijf in Nederland die deze opleiding verzorgt. Tijdens onze driedaagse theoriecursus leert u onder andere:

  • Wat de actuele wet- en regelgeving is op dit gebied;
  • Wat uw rechten en plichten zijn als installatieverantwoordelijke;
  • Wat u moet doen als een installatie niet meer in orde is.

Daarnaast is de installatieverantwoordelijke degene die richtlijnen bepaalt voor de inspectie- en controlefrequentie. Tijdens onze cursus leert u hoe u een optimale frequentie bepaalt voor uw bedrijf. Ook krijgt u handvatten voor allerlei zaken waar u rekening mee moet houden in deze functie. Na het succesvol afronden van deze opleiding weet u wat er van u wordt verwacht en kunt u de normen uitzetten die gelden binnen uw bedrijf.

Wilt u meer weten over wat de rol is van een installatieverantwoordelijke, of wilt u zelf actief stappen ondernemen om dit binnen uw bedrijf te borgen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar!