Nieuws en Cases

Hieronder vindt u een overzicht van actualiteiten, lezerswaardigheden en bijzondere voorvallen in ons werkgebied. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van het meest actuele nieuws over branche gerelateerde items? Volg ons dan via onze social media-kanalen of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Geslaagd… en dan?

By | nieuws

Het is een opmerking die we wel eens horen: ‘als ik mijn diploma heb, dan ben ik klaar!’. Niets is minder waar – op dat moment begint het certificatietraject pas. Om teleurstelling te voorkomen en verwachtingen te temperen laten we u graag zien hoe dat certificatietraject eruit ziet aan de hand van een stappenplan. 

Stap 1: Scopes en werkgebieden

Als eerste moet u nagaan voor welke Scope (van 1 t/m 12) u zichzelf wilt laten certificeren, en voor welk werkgebied (verplicht voor SCIOS Scopes 1, 2, 3, 4, 5, 7 en 12). De werkgebieden zijn EBI (Eerste of bijzondere inspectie), PO (Periodiek onderhoud) en PI (Periodieke inspectie stookinstallatie c.q. elektrische installatie of arbeidsmiddelen). U kunt zich voor één of meer Scopes en voor één of meer werkgebieden laten certificeren. U kunt zich aanmelden met het portal van SCIOS 

Stap 2: Voorwaarden

Daarnaast gelden er drie voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Ten eerste moet u een kwaliteitsmanagementsysteem voeren dat voldoet aan de NEN-EN-ISO 9001 normeringen, wat betrekking heeft op inspecties en onderhoud. Daarnaast moeten ook de meetmiddelen en gereedschappen die gebruikt worden voor het uitvoeren van de werkzaamheden voldoen aan eisen rondom reproduceerbaarheid, nauwkeurigheid en kalibratie. Tenslotte moeten uw medewerkers een door SCIOS erkend examen succesvol afgerond hebben. 

Stap 3: Aanvraag indienen

Daarna dient u een aanvraag in te dienen bij een daarvoor geaccrediteerde certificatie-instelling (CI). In Nederland zijn dat Bureau Veritas Inspection and Certification The Netherlands BV, DEKRA Certification BV en Kiwa Nederland BV. Na het sluiten van een overeenkomst kunt u inspecties of onderhoud laten aanvangen. In de certificatieregeling is de termijn vastgelegd. Middels interne audits (met een organisatiegericht deel (systeemaudit) en een persoonsgericht deel) dient u uw kwaliteitssysteem te toetsen. Hiermee kunt u ook aantonen dat u klaar bent voor het toelatingsonderzoek door uw CI. Wanneer dit alles in orde is zal uw certificatie-instelling u het certificaat overhandigen.  

Stap 4: Medewerkers opvoeren

Omdat het portaal als register fungeert is het verplicht om uw bedrijfsgegevens en de gegevens van uw medewerkers in te vullen. Deze gegevens worden door uw CI doorgegeven aan SCIOS, die deze weergeeft in een bedrijvenoverzicht. Zo kunnen opdrachtgevers ook eenvoudig bevoegdheden controleren.  

Stap 5: Afmelden

Tot slot is het vanuit de SCIOS certificatieregeling u uitgevoerde inspecties en (periodiek) onderhoud afmelden. Dat geldt ook voor eerder uitgevoerde inspecties. Voor stookinstallaties is dit wettelijk verplicht. Overigens geldt de afmeldverplichting nog niet voor SCIOS Scopes 8 en 9. 

Met deze vijf stappen kunt u zich dan eindelijk presenteren als een SCIOS-gecertificeerd bedrijf dat voldoet aan de eisen die gelden voor het uitvoeren van periodieke inspecties en metingen aan stookinstallaties. Van Empel Inspecties en Advisering helpt uw bedrijf en personeel graag mee in dit traject. Heeft u vragen of bent u op zoek naar ondersteuning in één of meer van deze stappen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.  

Examineringen bij Van Empel – de stand van zaken

By | nieuws

Gezien de huidige stand van zaken in de wereld worden er veel examens en toetsen halsoverkop digitaal afgenomen. In onze sector was deze ontwikkeling al anderhalf jaar geleden in gang gezet. Voor alle verplichte periodieke SCIOS-toetsingen is het daarom mogelijk om de examinering digitaal af te leggen. Ruud van Empel vertelt u graag over de huidige stand van zaken.

Digitale examens voor elke SCOPE

De online examens worden samengesteld door de examencommissie van SCIOS, waarin ook experts van Van Empel Opleidingen en Training vertegenwoordigd zijn. “Er is in anderhalf jaar veel ontwikkeld op het gebied van online examinering”, begint Ruud van Empel. “Voor iedere SCOPE ligt er nu een maatwerk examen dat zorgvuldig tot stand is gekomen. Er is (en wordt) veelvuldig overlegd over de exacte samenstelling van ieder examen.”

Volgens Ruud speelt gewenning een belangrijke rol bij digitale examens; niet alleen voor kandidaten, maar ook voor de examencommissie zelf. “Je merkt dat de het ‘medium’ van een examen ook een rol speelt”, legt hij uit. “In het begin was het lastig om een representatieve selectie digitale vragen te maken. Ook voor de examenkandidaten was het even wennen, maar we zien dat er gewenning optreedt. Dat leidt ook tot een beter slagingspercentage. Dat is voor ons als opleider alleen maar leuk om te zien!”

Een goede voorbereiding…

Om examenkandidaten een betere slagingskans te bieden, voor de verplichte periodieke toetsing van SCIOS, kunnen zij bij Van Empel Opleidingen en Training een opfristrainingvolgen; niet verplicht, wel handig. “Vergelijk het met het theorie-examen voor het autorijbewijs”, gaat Ruud verder. “Iedereen kan zich daarvoor inschrijven, maar waarschijnlijk sorteert het meer effect als je je van tevoren voorbereidt.”

U kunt zich Van Empel Opleidingen en Training inschrijven per scope. “Onze opleidingen zijn nu ook beter afgestemd op de huidige examenmethodieken”, aldus Ruud. “Tijdens onze (opfris)trainingen bereiden we onze cursisten zo optimaal mogelijk voor op het examen en/of de periodieke toetsingt. We zien dat het slagingspercentage aanzienlijk hoger is van mensen die een opfristraining hebben gevolgd. Hun kennis is weer opgefrist en ze weten wat ze mogen verwachten.”

Coronaproof opleiding en examen

Periodieke toetsingen (iedere 6 jaar) dienen afgelegd te worden bij door SCIOS erkend bureau zoals Van Empel Opleidingen en Training. “Wij hebben daarvoor 12 locaties door het gehele land”, zegt Ruud tot slot. “U hoeft daarvoor niet naar ons trainingscentrum in Woerden te komen, maar kunt daarvoor een locatie bij u in de buurt uitzoeken. Op al deze locaties zijn alle huidige coronamaatregelen gewaarborgd. U kunt dus veilig en op ruime afstand – vaak ruim 2 meter – uw toets afleggen.”

Hoe ziet een workshop of training bij Van Empel eruit?

By | nieuws

Wat gebeurt er als u zich ingeschreven heeft voor één van onze opleidingen, workshops en/of trainingen? In het blog van vandaag laten we u zien hoe onze cursussen eruitzien. Wij hebben de praktijk hoog in het vaandel  onze cursussen hebben een hoog praktijkgehalte en zijn direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. We hebben een hoog slagingspercentage en leiden u optimaal op tot aan uw diploma.  

Ingeschreven… en nu?

Zodra u zich via onze website heeft aangemeld is uw inschrijving bevestigd. Dit zult u via een e-mail bevestigd krijgen, inclusief de lesdagen en de leslocatie(s). Op de eerste dag ontvangt u het benodigde lesmateriaal. 

Een belangrijk onderdeel op dag 1 is de kennismaking”, legt Ruud van Empel uit. “Tijdens een voorstelronde leren alle deelnemers elkaar kennen. Het is fijn als u weet waar de groep uit bestaat. Ook maakt u die dag kennis met het lesmateriaal. U krijgt direct uitleg over het uiteindelijk af te leggen examen. Dan weet u meteen waar u naartoe werkt. Wij leiden u primair op voor uw diploma. 

Praktijk staat centraal

Bij Van Empel Opleidingen en Training wordt een groot deel van de opleidingen en trainingen gegeven door een praktijkdocent. “Deze mensen zijn allemaal actief (geweest) in hun eigen vakgebied”, weet Ruud. “De nadruk ligt op de praktijk, want het einddoel is dat u als cursist uw kennis in de praktijk toe kunt passen. Daarom vindt het theoretisch gedeelte ook altijd plaats in combinatie met de praktijk. Wij hebben een mooi trainingscentrum waar wtheorie en praktijk optimaal kunnen combineren. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan ons hoge slagingspercentage. 

Een belangrijk deel van de praktijk is de groep zelf: discussies die ontstaan zijn namelijk erg leerzaam voor de deelnemers. Het is een goede manier om met andere standpunten in aanraking te komen. Ook na een cursus staat u er niet alleen voor. “Onze docenten staan ook tussen de lesdagen door klaar voor de deelnemers”, weet Ruud. “Heeft u thuis een vraagstuk waar u niet uit komt? kunt onze docenten altijd bereiken.” 

SCIOS cursus op maat

Alle trainingen worden verzorgd vanuit ons trainingscentrum in Woerden of op uw eigen locatie. Uw wens telt! “Wij hechten veel waarde aan flexibiliteit en toegankelijkheid”, zegt Ruud. “Zo kúnt u het theorie-examen direct na afloop afleggen in Woerden, maar dat hoeft niet. We hebben namelijk 14 toetsingslocaties door het hele land. Wilt u het examen liever twee weken later bij u in de buurt afleggen omdat de theorie dan nog een keer kunt doornemenOok dat is mogelijk.” 

“Naast enkele standaard workshops en trainingen bieden wij vooral maatwerk aan”, aldus Ruud. “Komt u naar Woerden toe of komen wij bij u op locatie? Zijn er 4 of 40 deelnemers? Wel of geen praktijkdeel? Komt ’s avonds beter uit dan overdag, of liever op zaterdag? Dit zijn allemaal wensen die wij meenemen in ons aanbod. Als u interesse hebt kunt u altijd contact met ons opnemen. Dan maken wij graag een passend en vrijblijvend voorstel voor u!” 

Van Empel Opleidingen en Training opent eigen trainingscentrum

By | nieuws

Slechts twee jaar na de start van ons bedrijf hebben we nu een eigen trainingscentrum waarin alle faciliteiten aanwezig zijn. In het Intechnium Gebouw te Woerden verzorgen wij SCOPE 1-12 en NEN-3140 trainingen met ruimte voor theorie én praktijk. In dit gebouw zijn diverse andere aan techniek gelieerde (kennis)organisaties gevestigd. Sinds kort hebben wij hier onze definitieve huisvesting van gemaakt. Wat dat inhoudt vertelt Ruud van Empel u graag. 

Meer flexibiliteit voor de klant

In ons trainingscentrum beschikken wij over diverse zalen en lokalen voor uiteenlopende trainingen én examineringen. “Vaak is niet of onvoldoende beschikbaar materiaal een probleem bij trainingen binnen een organisatie”, legt Ruud uit. “Het voordeel van een eigen trainingscentrum is dat we zo kunnen garanderen dat elke cursist over voldoende materieel en apparatuur kan beschikken. Uiteraard komen we ook graag naar u toe, maar in Woerden bent u ervan verzekerd dat al het relevante materieel beschikbaar is.”  

Onze trainingen worden flexibeler waardoor we beter kunnen inspelen op de marktbehoefte”, aldus Ruud. “Hierdoor heeft u als klant ook meer vrijheid in het kiezen van data die ú schikken. Het in het gebouw gelegen restaurant maakt dat alleen maar makkelijker. Heeft u ’s avonds na werktijd een training in Woerden? Kom direct vanuit uw werk deze kant op en eet eerst wat in het restaurant voordat de training start. Ons trainingscentrum is overigens ook met het openbaar vervoer zeer goed bereikbaar. 

Toekomstgericht trainingscentrum

Het trainingscentrum in Woerden biedt tal van praktische voordelen maar ook mogelijkheden voor de toekomst, vindt Ruud: “Het is een groot voordeel dat we theorie en praktijk in dezelfde ruimte kunnen aanbieden. Hierdoor kunnen cursisten snel switchen en kunnen we beide delen nog beter integreren in de training. Daarnaast liggen er ook mogelijkheden voor ons. Zo hebben we bijvoorbeeld een eigen zonnestroominstallatie in de praktijkruimte opgesteld. In plaats van dat we door weer en wind op een dak moeten staan kunnen we deze training nu het hele jaar door aanbieden in Woerden.” 

“De kwaliteit van onze trainingen blijft wat u van ons gewend bent”, zegt Ruud tot slot. “Wat er wel gaat veranderen is de flexibiliteit waarmee trainingen geboekt kunnen worden. We zijn 6 dagen per week beschikbaar, ook op zaterdag. Wij verkopen geen ‘nee’.  

Een volledig overzicht van onze trainingen en workshops vindt u hier. Heeft u interesse om iets van ons aanbod te volgen? Vraag dan vrijblijvend informatie aan. 

Alles wat u moet weten over periodieke toetsing van SCIOS scopes

By | nieuws

Sinds 1 juli 2019 is er een nieuw systeem gestart voor periodieke kennistoetsen in alle SCIOS scopes. SCIOS heeft deze maatregel ingevoerd om te borgen dat theoretische kennis op peil wordt gehouden. Dit is temeer nodig om in de huidige dynamische technische wereld de kwaliteit te kunnen waarborgen van SCIOS gecertificeerde bedrijven. Voorheen was het eenmalig kunnen aantonen van theoretische kennis voldoende.  

Een periodieke toetsing moet eens per 6 jaar succesvol worden afgelegd. Voor EBI en PI geldt dan dat de praktijkaudit vervalt. De diploma’s van de individuele medewerkers dienen door de certificaathouder (het gecertificeerde bedrijf) te worden geregistreerd. Als bedrijf bent u zelf verantwoordelijk voor het aanmelden voor periodieke toetsing. U krijgt van SCIOS geen oproep daarvoor. 

De kennistoets dient voor de EBI/PI medewerker succesvol te zijn afgerond op het moment dat de praktijkaudit plaats zou hebben gevonden. Het toetsmoment komt voor hen immers in plaats van de praktijkaudit. Voor de PO medewerker geldt dat de kennistoets succesvol afgerond moet zijn op het moment dat de praktijkaudit plaatsvindt. 

De periodieke toets moet worden afgelegd bij een door SCIOS erkend examenbureau zoals Van Empel Opleidingen en Training. Het examen betreft alleen een theoretisch examen en wordt afgenomen door middel van Testvision, een pc-applicatie. 

Vind u het verstandig om eerst uw kennis nog bij te spijkeren, mede omdat de regelgeving veranderd is? Wij hebben diverse opfriscursussen die speciaal zijn afgestemd op de nieuwste eisen van de examencommissie van SCIOS. Kijk hier voor de bijspijker-cursus PO scope 1-2 of EBI/PI scope 1-2 en EBI/PI scope 7. 

Elke periodieke kennistoets dient iedere zes jaar succesvol te worden afgerond. Het is mogelijk om diverse scopes te combineren in één examen, maar let op; haalt u onvoldoende punten voor één onderdeel en voor de andere onderdelen voldoende, krijgt u géén (deel-)diploma. Het is mogelijk in de volgende scopes combinatietoetsen te doen: 

 • Scope 1 en 2 
 • Scope 7a, 7b en 7c 

 Scope 3, 4d, 4g, 5 en 5a worden separaat afgenomen. 

 De periodieke kennistoets wordt gefaseerd ingevoerd volgens onderstaand schema. 

Uw diploma is uitgegeven vóór: U moet uw periodieke toetsing uiterlijk succesvol hebben afgesloten op:
1999, of u heeft geen diploma. 31 december 2020
2004 31 december 2021
2009 31 december 2022
2014 31 december 2023
2019 31 december 2024

Wegwijs in wetgeving dankzij onze workshops

By | nieuws

Aan welke wet- en regelgeving moeten uw installaties voldoen? Het beantwoorden van die vraag is zo eenvoudig nog niet. Zeker omdat het ook kan voorkomen dat u naast de wettelijke voorschriften ook rekening moet houden met bijkomende eisen van private partijen zoals uw verzekeringsmaatschappij. Van Empel Opleidingen en Training organiseert diverse praktische workshops waarmee u de kennis van uzelf en uw medewerkers op peil kunt houden.  

Workshops volgen bij Van Empel 

Als werkgever of beheerder heeft u de grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat uw kennis up-to-date is. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van uw organisatie. Van Empel Opleidingen en Training organiseert diverse workshops die erop gericht zijn om de praktische kennis van u en uw medewerkers op orde te houden. Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod.  

Workshops gasleidingen (NEN 1078, NEN 8078 en NPR 3378) 

In deze workshop komen eisen aan bod die gelden voor aardgasleidingen tot 0,5 bar. Waar moet u rekening mee houden, waar moeten doorvoeringen aan voldoen en hoe voert u de benodigde beproevingen uit? Na het volgen van deze workshop bent u op de hoogte van de elementaire regelgeving over gasleidingen tot 0,5 bar. 

Workshop stook- en opstellingsruimten (NEN 3028) 

Welke eisen gelden er voor stook- en opstellingsruimten? Met welke installatietechnische en bouwkundige voorzieningen moet u rekening houden? Na het volgen van deze workshop kent u de elementaire regelgeving rondom stook- en opstellingsruimten.  

Workshop bedrijfsvoering elektrische installaties (NEN 3140) 

Hoe kunt u de algemene veiligheid van uw installaties handhaven? Welke werkzaamheden mogen wel en niet onder spanning uitgevoerd worden? Hoe richt u bevoegdheden en verantwoordelijkheden in binnen uw bedrijf? Wanneer u deze workshop gevolgd heeft bent u bekend met de basisregelgeving rondom de bedrijfsvoering van elektrische installaties.  

Workshop ‘doe mij maar een NEN 3140’ 

Voor wie moet u nu eigenlijk inspecteren, en volgens welke norm? Vanuit onze achtergrond als opleider en vertegenwoordiger in diverse normcommissies nemen wij u mee in het nut en de noodzaak van allerlei (veelvoorkomende) inspecties. Na het volgen van deze workshop bent u bekend met de toepassing van NEN 3140, NEN 1010, NTA 8220 en SCIOS scope 8, 9 en 10.  

Workshop SCIOS wet- en regelgeving 

Wat houdt SCIOS precies in, hoe komt wet- en regelgeving tot stand en hoe wordt die gehandhaafd? Deze en meer vragen komen hier aan bod. Aan de hand van praktische voorbeelden en actuele informatie bent u na het volgen van deze workshop op de hoogte van de regelgeving over SCIOS en de bijbehorende wet- en regelgeving.  

Workshop ‘wat moet u weten van waterstof?’ 

Hoe start u uw waterstofproject op? Tijdens deze workshop leert u over de mogelijkheden en toepassingen van waterstof en geldende milieu-eisen en normen. Na het doorlopen van deze workshop bent u op de hoogte van het geheel of gedeeltelijk (ver)stoken van waterstof. 

Workshops op maat 

Wij organiseren deze workshops op aanvraag. Deze kunnen in-company gegeven worden maar desgewenst ook in ons volledig ingerichte trainingscentrum in Woerden. Heeft u interesse in één of meerdere van bovenstaande onderwerpen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. In overleg kunnen we een workshop samenstelling die voldoet aan uw wensen. 5 of 50 deelnemers? Overdag of ’s avonds? Bij u of bij ons? We denken graag met u mee. 

De zes meest gestelde vragen over SCIOS Scope 12 

By | nieuws

Onze specialisten krijgen regelmatig vragen over zonnestroominstallaties die vaker terugkomen. Wij staan u natuurlijk graag te woord, maar we zijn u ook graag een stapje voor – wat als het antwoord op uw vraag al terug te vinden is op onze website? Daarom vroegen wij onze expert Dré om de zes meest gestelde vragen omtrent SCIOS Scope 12 hieronder te beantwoorden.  

Wanneer moet ik een SCIOS Scope 12inspectie uit laten voeren? 

Het antwoord op deze vraag vindt u met name terug in een overeenkomst die betrekking heeft op de zonnestroominstallatie, zoals uw verzekeringspolis of huurcontract. Hierin wordt aangegeven wanneer u de installatie dient te voorzien van een goedgekeurd inspectierapport. Dit geldt eveneens voor de frequentie waarin de opvolgende inspecties dienen plaats te vinden. Als er geen termijn voor de frequentie van de inspectie is vastgelegd in een overeenkomst, dan bedraagt de inspectietermijn conform de SCIOS-certificatieregeling 5 jaar. Indien de bestaande of nieuwe zonnestroominstallatie voor het eerst wordt geïnspecteerd dan dient er een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) uitgevoerd te worden. Onder voorwaarde dat er een goedgekeurd EBIverslag aanwezig is kan er periodiek overgegaan worden tot een Periodieke Inspectie (PI).  

Daarnaast stelt het Arbeidsomstandighedenbesluit algemene eisen aan de waarborging van veiligheid van elektrische installaties, ter bescherming van de werknemers en alle met de arbeid verbonden aspecten. U heeft dus een wettelijke zorgplicht met betrekking tot de veiligheid van uw installatie.  

Wie mag de inspectie uitvoeren? 

De inspectie mag alleen worden uitgevoerd door een SCIOS Scope 12bevoegd persoonwerkzaam bij een SCIOS Scope 12gecertificeerd bedrijf. Middels SCIOS Technisch Document 18 (TD18) kunnen SCIOS Scope 12gecertificeerde inspectiebedrijven gestandaardiseerde veiligheidsinspecties uitvoeren en de resultaten daarvan op eenduidige manier rapporteren. TD18 bevat de technische invulling van de inspecties; het beschrijft de eisen aan de inspectiemethoden en de rapportage. Een Technisch Document is normatief voor een SCIOSgecertificeerd bedrijf.  

Daarnaast geeft het document SCIOS Kennis- en bekwaamheidseisen aan welke eisen gesteld worden aan kennis en vaardigheden van uitvoerenden in de disciplines Periodieke Inspectie (PI) en Eerste Bijzondere Inspectie (EBI). Een bevoegd persoon heeft aangetoond deze te bezitten. 

Wat is het doel van de inspectie? 

Het doel van een SCIOS Scope 12inspectie is om te bepalen of een zonnestroominstallatie elektrisch veilig, brandveilig en constructieveilig is. Opbrengst conform specificaties en onderhoud aan de zonnestroominstallatie valt hier niet onder. SCIOS Scope 12 is bedoeld voor de inspectie van zonnestroominstallaties DC- en AC-zijdig, waarbij AC-zijdig de scope reikt vanaf de omvormer(s) van de PV-installatie tot en met de hoofdaansluiting van de elektrotechnische installatie. 

Wat als er gebreken geconstateerd worden? 

De inspectieresultaten worden vastgelegd in een inspectierapport. De inhoud en wijze van rapporteren verschillen voor een EBI of PI. Voor de EBI geldt dat afwijkende meet- en beproevingsresultaten in het inspectierapport (basisverslag) worden geregistreerd, inclusief acceptatiecriteria. Voor de PI geldt dat meetwaarden in het inspectierapport worden geregistreerd die afwijken van de acceptatiecriteria in het EBIrapport. In beide gevallen geldt dat niet-afwijkende meetwaarden moeten worden opgeslagen en beschikbaar zijn. De installatie-verantwoordelijke of anders de installatieeigenaar is verantwoordelijk voor het laten verhelpen van de geconstateerde gebreken. Deze werkzaamheden dienen door een erkend installateur te worden uitgevoerd 

Staat er een termijn voor herstelwerkzaamheden? 

Indien de afwijkingen gerapporteerd zijn aan de installatieeigenaar dient er direct actie ondernomen te worden. Bij gebreken die een onmiddellijk gevaar vormen moeten tijdens de inspectie direct maatregelen worden genomen. De inspecteur is verplicht de opdrachtgever direct te informeren en dit schriftelijk vast te leggen. Maatregelen die direct worden genomen kunnen zijn onder andere het buiten bedrijf stellen van de installatie of het wegnemen van de mogelijke oorzaak.  

Wanneer krijg ik een certificaat? 

Enkel indien de inspectiewerkzaamheden volgens het inspectieplan zijn uitgevoerd mag er een Verklaring van Inspectie worden afgegeven. Een SCIOS Scope 12inspectie wordt na uitvoering afgemeld in het landelijk SCIOS-portaal, onafhankelijk van het inspectieresultaat. Het resultaat van de inspectie wordt bij de afmelding vermeld. Wanneer na een inspectie met constateringen wordt vastgesteld dat de constateringen zijn weggenomen, dan wordt de bestaande afmelding met constateringen gewijzigd in een afmelding zonder constateringen.  

Heeft u nog een vraag over SCIOS Scope 12 of over een ander toetsingsprogramma? Wij staan voor u klaar en lichten het graag voor u toe.  

Wie is de installatieverantwoordelijke binnen uw bedrijf?

By | nieuws

Wanneer u binnen een bedrijf vraagt wie de installatieverantwoordelijke voor gasinstallaties is zal men u vaak raar aankijken. Voor veel bedrijven zal dit in de praktijk de eigenaar zijn, omdat deze rol niet specifiek geborgd is. Vaak weet diegene niet eens dat hij dat is! Toch is het van belang om hierover na te denken en om iemand aan te wijzen als installatieverantwoordelijke voor gasinstallaties. Alles waar u in die rol rekening mee moet houden leert u tijdens onze driedaagse opleiding. 

Wat doet een installatieverantwoordelijke?

Binnen ieder bedrijf is het verstandig om iemand aan te wijzen die de gasinstallaties onder zijn hoede neemt. Wanneer dit niet gebeurt is de bedrijfseigenaar bijna altijd automatisch de aangewezen persoon. Breekt er morgen brand uit? Raakt een installatie overbelast? Dan is de installatieverantwoordelijke degene die daarvoor verantwoordelijk is. Het is daarom goed om over deze rolverdeling na te denken.

De installatieverantwoordelijke is namelijk degene die bepaalt wat de frequentie van inspectie en controle is. Wanneer dit geborgd is kunnen calamiteiten voorkomen worden en is het bedrijf bovendien voorzien van een verantwoordelijke die daadkrachtig op kan treden mochten er onverhoopt toch problemen zijn.

NEN-EN 15001

Voor veel industrieën is NEN-3140 een begrip. Binnen een bedrijf is hier dan ook vaak een installatieverantwoordelijke voor aangewezen als onderdeel van het bouwbesluit. Als bedrijf dien je ook een soortgelijke verantwoordelijke aan te wijzen die over de gasinstallaties gaat (NEN-EN 15001).

Van Empel Opleidingen & Training is expert op het gebied van installatieverantwoordelijken voor gasinstallaties. Wij zijn namelijk het enige bedrijf in Nederland die deze opleiding verzorgt. Tijdens onze driedaagse theoriecursus leert u onder andere:

 • Wat de actuele wet- en regelgeving is op dit gebied;
 • Wat uw rechten en plichten zijn als installatieverantwoordelijke;
 • Wat u moet doen als een installatie niet meer in orde is.

Daarnaast is de installatieverantwoordelijke degene die richtlijnen bepaalt voor de inspectie- en controlefrequentie. Tijdens onze cursus leert u hoe u een optimale frequentie bepaalt voor uw bedrijf. Ook krijgt u handvatten voor allerlei zaken waar u rekening mee moet houden in deze functie. Na het succesvol afronden van deze opleiding weet u wat er van u wordt verwacht en kunt u de normen uitzetten die gelden binnen uw bedrijf.

Wilt u meer weten over wat de rol is van een installatieverantwoordelijke, of wilt u zelf actief stappen ondernemen om dit binnen uw bedrijf te borgen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar!

We pakken de draad weer op!

By | nieuws

Goed nieuws! Nadat we half maart alle opleidingen hebben opgeschort, worden vanaf eind mei alle opleidingen en trainingen weer opgestart. Uiteraard heeft de corona uitbraak praktische gevolgen voor de uitvoering. Zo zullen bijvoorbeeld de groepen kleiner dan gewoonlijk zijn.
Maar de coronatijd heeft ons ook positieve elementen opgeleverd. Om de theorie en praktijk maximaal te ondersteunen hebben we namelijk een digitale omgeving ingericht voor onze deelnemers. Hier worden specifieke onderwerpen met whitepapers, documentatiebladen en films toegelicht per opleidingsonderwerp.
Kortom, ook in deze nieuwe realiteit kunt u bij ons op een veilige en verantwoorde wijze deel nemen aan praktijkgerichte opleidingen.

Op alle locaties geldt het volgende corona protocol:

Maatregelen op de opleidingslocaties:

 • Bij binnenkomst staat handgel, bovendien wordt u over looproutes naar de lokalen geïnformeerd;
 • Lunch is buiten of in het cursuslokaal;
 • We gaan in de lokalen de zaalopstelling aanpassen en de capaciteit terugbrengen zodat onderling minimaal 1,5 mtr afstand kan worden gehouden;
 • Toiletbezoek is gereguleerd; toiletten worden regelmatig schoongemaakt;
 • Werkplekken worden regelmatig schoongemaakt;
 • Bij praktijkopdrachten voorzien we in mondkapjes;
 • Medewerkers die ziekteverschijnselen hebben blijven thuis;
 • Bij ziekteverschijnselen wordt de cursist de toegang ontzegd.

Maatregelen te nemen door cursisten:

 • Naleven richtlijnen RIVM (Geen handen schudden, hoesten en niezen in je elleboog, etc.);
 • Verplicht handen wassen bij binnenkomst op de locatie;
 • Minimaal 1,5 meter afstand houden, ook in de wachtruimte;
 • Blijf bij ziekteverschijnselen thuis.

Fysieke opleidingen vanaf 4 mei (gedeeltelijk) weer van start!

By | nieuws

Vanwege de uitbraak van het coronavirus hebben we alle fysieke lessen vanaf half maart opgeschort. Gelukkig is er nu zoveel bekend om het risico van besmetting te minimaliseren, dat we de draad voorzichtig weer kunnen oppakken.
Bij ons staat de veiligheid van onze medewerkers en cursisten uiteraard voorop. Daarom hebben we in samenspraak met onze vaste locatie in Harderwijk een procedure opgesteld om de theoretische opleidingen fysiek weer op een veilige wijze door te kunnen laten gaan. Het betreft voorlopig alleen de opleiding voor scope 12.
De opleidingen scope 1 t/m 7 waar ook praktijk oefeningen voor nodig zijn, hebben we voorlopig nog uitgesteld. Om de cursisten voor deze opleidingen maximaal te ondersteunen zijn we druk bezig om een digitaal platform op te zetten. Hier worden bijvoorbeeld lastige berekeningen, praktijkmetingen, naslagwerken, etc. via onze elearning module beschikbaar gesteld zodat de cursist hier in alle rust kennis van kan nemen.

Dit zijn de maatregelen die we in Harderwijk nemen voor fysieke trainingen, alles zoveel mogelijk in overeenstemming met de adviezen van het RIVM:

Maatregelen op de opleidingslocaties:

 • Bij binnenkomst staat handgel, bovendien wordt u over looproutes naar de lokalen en garderobe geïnformeerd;
 • Lunch is buiten of in het cursuslokaal;
 • We gaan in de lokalen de zaalopstelling aanpassen en de capaciteit terugbrengen zodat onderling minimaal 1,5 mtr afstand kan worden gehouden;
 • Toiletbezoek is gereguleerd; toiletten worden regelmatig schoongemaakt;
 • Werkplekken worden regelmatig schoongemaakt;
 • Bij praktijkopdrachten voorzien we in mondkapjes;
 • Medewerkers die ziekteverschijnselen hebben blijven thuis;
 • Bij ziekteverschijnselen wordt de cursist de toegang ontzegd.

Maatregelen te nemen door cursisten:

 • Naleven richtlijnen RIVM (Geen handen schudden, hoesten en niezen in je elleboog, etc.);
 • Verplicht handen wassen bij binnenkomst op de locatie;
 • Minimaal 1,5 meter afstand houden, ook in de wachtruimte;
 • Blijf bij ziekteverschijnselen thuis.

Meer informatie