Nieuws en Cases

Hieronder vindt u een overzicht van actualiteiten, lezerswaardigheden en bijzondere voorvallen in ons werkgebied. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van het meest actuele nieuws over branche gerelateerde items? Volg ons dan via onze social media-kanalen of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Trainingscentrum Woerden

Maak kennis met ons trainingscentrum

By | Geen categorie

Er zijn twee manieren om een training, opleiding of workshop te volgen bij ons: bij jouw organisatie op locatie, of in ons eigen trainingscentrum, gevestigd in het Intechnium Gebouw te Woerden. We laten je graag zien wat aldaar de mogelijkheden zijn.  

Theorie of praktijk? 

Het organiseren van een training binnen je eigen organisatie heeft zo z’n voordelen. Zeker voor een praktijkcursus of training ontbreekt het vaak aan de juiste en/of voldoende aantallen apparatuur om alle cursisten een vlotte cursus te kunnen bieden. Daarom vinden wij het fijn om uit te wijken naar ons trainingscentrum. Hier zijn alle faciliteiten aanwezig voor een succesvolle training. Bekijk ons aanbod opleidingen, trainingen en workshops.

Theorielokalen 

In twee verschillende theorielokalen worden onze lessen verzorgd. De zalen, met capaciteit van 16 en 24 personen, zijn voorzien van een smartboard of beamer, flip-over en wifi. We gebruiken deze lokalen om bestaande kennis te verfrissen of om je medewerkers of collega’s nieuwe informatie te leren. Dit kan erg handig zijn wanneer je gaat werken met nieuwe apparatuur of software.  

Ook biedt een van onze zalen de mogelijkheid om een digitaal examen af te nemen, want voor sommige certificaten een vereiste is. 

Praktijklokaal 

Lokaal 1 beschikt over industriële verwarmingsketels en opstellingen met leidingen. Deze ruimte is daarom uitermate geschikt voor onze opleidingen scope 1, 2 en 7. Juist omdat de opstelling van de apparatuur specifiek is uitgelegd voor opleidingsdoeleinden, kan er veilig en vrijuit gestookt worden en bijvoorbeeld alle relevante beveiligingen worden gecontroleerd.

Elektrolokaal 

Het elektrolokaal is ingericht voor praktijkcursussen zoals (Hogere) Elektrotechniek, NEN 3140 en 3140 VOP. Ook kunnen we dit lokaal gebruiken als een theorielokaal. 

Neem alvast een kijkje in ons trainingscentrum!

Alles wat u moet weten over periodieke toetsing van SCIOS scopes

By | nieuws

Per 1 juli 2019 gaat het nieuwe systeem van periodieke kennistoetsen in voor alle SCIOS scopes. SCIOS heeft deze maatregel ingevoerd om te borgen dat de theoretische kennis op peil wordt gehouden. Dit is temeer nodig om in de huidige dynamische technische wereld de kwaliteit te kunnen waarborgen van SCIOS gecertificeerde bedrijven.

Een periodieke toetsing moet eens per 6 jaar succesvol worden afgelegd. Voor EBI en PI geldt dan dat de praktijkaudit vervalt. De diploma’s van de individuele medewerkers dienen door de certificaathouder (het gecertificeerde bedrijf) te worden geregistreerd. De kennistoets dient voor de EBI/PI medewerker succesvol te zijn afgerond op het moment dat de praktijkaudit plaats zou hebben gevonden. Het toetsmoment komt voor hen immers in plaats van de praktijkaudit. Voor de PO medewerker geldt dat de kennistoets succesvol afgerond moet zijn op het moment  dat de praktijkaudit plaatsvindt.

De periodieke toets moet worden afgelegd bij een door SCIOS erkend examenbureau zoals van Empel Opleidingen en Training. Het examen betreft alleen een theoretisch examen en wordt afgenomen door middel van Testvision, een PC applicatie.

Vind u het verstandig om eerst uw kennis nog bij te spijkeren, mede omdat de regelgeving veranderd is? Wij hebben diverse opfriscursussen die speciaal zijn afgestemd op de nieuwste eisen van de examencommissie van SCIOS. Kijk hier voor de bijspijker-cursus PO scope 1-2 of EBI/PI scope 1-2 en EBI/PI scope 7.

Het is mogelijk om diverse scopes te combineren in één examen, maar let op; haalt u onvoldoende punten voor één onderdeel en voor de andere onderdelen voldoende, krijgt u géén (deel-)diploma. Het is mogelijk in de volgende scopes combinatietoetsen te doen:

  • Scope 1, 2, 3 en 5
  • Scope 4 (diesel- en gasmotoren en turbines)
  • Scope 7a, 7b en 7c.

De periodieke kennistoets wordt gefaseerd ingevoerd volgens onderstaand schema.

Uw diploma is uitgegeven vóór: U moet uw periodieke toetsing uiterlijk succesvol hebben afgesloten op:
1999, of u heeft geen diploma. 31 december 2020
2004 31 december 2021
2009 31 december 2022
2014 31 december 2023
2019 31 december 2024

Toelichting Periodieke Toetsing (SCIOS) tijdens B.V.S. bijeenkomst

By | nieuws

Tijdens de B.V.S. (Belangenvereniging SCIOS bedrijven) bijeenkomst gaven wij toelichting op de door SCIOS ingestelde verplichte periodieke toetsing voor SCIOS gecertificeerde medewerkers.
Middels een heldere en duidelijke presentatie werden alle aanwezige geïnformeerd over de eisen die SCIOS heeft ingesteld, het invoerschema, de combinatiemogelijkheden bij meerdere scope’s e.d. Tijdens de B.V.S. bijeenkomst van 19 juni 2019, verzorgen we deze presentatie nogmaals, daarvoor kunt u nog aanmelden via de website van de B.V.S. (https://www.bvscios.nl/).

Van Empel Opleidingen en Training is (sponsor)partner van de BVS, vanuit deze rol zullen wij zorgdragen dat de B.V.S. bijeenkomsten worden voorzien van input en actualiteiten rondom SCIOS Opleidingen.
Ook lid van de B.V.S.? Geef bij aanmelding uw lidmaatschap nummer door aan ons en u krijgt 5% korting op ons gehele opleidingsaanbod.

Van Empel Opleidingen en Training tekent Examenovereenkomst met SCIOS

By | nieuws

Van Empel Opleidingen en Training verzorgt al geruime tijd SCIOS-gerelateerde opleidingen. Het enige wat nog ontbrak was de handtekening onder de Examenovereenkomst. Die werd op 15 maart 2019 gezet door John de Vries en Ruud van Empel (van Empel Opleidingen en Training) en SCIOS bestuursvoorzitter Arie Krijgsman. Daarmee zijn wij nu officieel SCIOS-examenbureau voor de Deelregeling Stookinstallaties, SCIOS Scope 1 t/m 7. En daar zijn wij best trots op!

En heeft u behoefte aan een opleiding voor de Deelregeling Elektrisch Materieel (Scope 8 t/m 10)? Ook daarvoor kunt u prima terecht bij ons opleidingsbedrijf. De examens organiseren wij met een van de erkende examenbureaus voor u.

Middels genoemde samenwerking gaan we, in goed overleg met SCIOS, alles op het gebied van SCIOS-gerelateerde opleidingen op een professionele wijze in de markt zetten. Hierin hebben zowel SCIOS als van Empel alle vertrouwen.
Wij zien u graag terug tijdens een van onze Opleidingen, Trainingen en/of Workshops. Zie voor ons volledige opleidingsprogramma www.vanempelopleidingen.com
Welkom!

Workshop voor Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant

By | nieuws

Op dinsdag 12 maart 2019 verzorgden wij een interessante Workshop (SCIOS, Wet- en regelgeving en meer…….) bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant te Eindhoven.
Het was een leerzame bijeenkomst waarin inspecteurs en toezichthouders samen met van Empel als deskundige de interactie aan gingen. Voor ons als opleidings- en inspectiebedrijf ook leerzaam om te zien en te horen wat er bij de overheid leeft. Nuttig voor beide partijen!
Tijdens de workshop kwamen vele aspecten aan bod zoals welke plaats de SCIOS eisen hebben in combinatie met bouw- en milieuwetgeving.
Wilt u ook eens bijgepraat worden en de interactie aangaan met deskundigen uit de inspectiebranche? Wilt u weten welke informatie op het gebied van regelgeving voor u van belang is? Het maakt niet uit of u installateur, toezichthouder of eigenaar van technische installaties bent, onze workshop sluit altijd aan bij uw wensen.
Kijk eens naar ons Workshop-programma. Ontbreekt uw workshop? Geef uw wensen door en wij maken het op maat voor u!

Start Opleiding PO SCIOS Scope 1 en 2

By | nieuws

Met trots kunnen we melden dat we eind februari 2019 zijn gestart met de eerste Opleiding PO SCIOS Scope 1 en 2. Een goede basis van volledig nieuw en herzien lesmateriaal, wat uiteraard voldoet aan alle laatste eisen en KBE’s (Kennis en Bekwaamheids-eisen) van SCIOS, zal zeker een bijdrage leveren aan een goed eindresultaat.

Uiteraard is “alleen kwalitatief goed lesmateriaal” niet voldoende, vandaar dat een van onze docenten, met vele jaren van praktische inspectie-ervaringenen docentenwerk, deze groep zowel theoretisch als praktisch zal gaan begeleiden.
Van Empel Opleidingen en Training biedt daarbij de mogelijkheid om zowel PO, PI alsook EBI te volgen voor alleen SCIOS Scope 1 alsook voor Scope 1 en 2. Uiteraard is de traingingsduur van 1 en 2 verlengd t.o.v. alleen Scope 1.
Wij bespreken de mogelijkheden in deze graag met u.

Uiteraard wensen wij de cursisten alle succes toe in het traject naar hun examinering die ook bij ons kan worden uitgevoerd.
Ook dit jaar opleiden en/of bijscholen, ons complete aanbod aan opleidingen, trainingen en workshops vindt u terug op www.vanempelopleidingen.com.

Workshop voor ENECO te Utrecht

By | Evenementen

Op woensdag 6 februari 2019 verzorgden wij een interessante Workshop (SCIOS, Wet- en regelgeving en meer…….) bij Eneco te Utrecht.
Zo’n 15 technici, de Installatieverantwoordelijke, IVG verantwoordelijke en verantwoordelijke aangaande (milieu)vergunningen waren hierbij aanwezig. De workshop leverde interessante inzichten en interacties op voor de medewerkers van Eneco.
Mooi om te zien dat ook de Energiebranche op een goede manier naar veiligheid en milieu kijkt. “Ja ik wil” i.p.v “Ja, ik moet”.
Al met al was het een zeer nuttige bijeenkomst voor beide partijen.

Ook eens bijgepraat worden en de interactie met ons aangaan? Kijk eens naar ons Workshop programma. Staat die van u er niet bij? Geef uw wensen door en wij maken het op maat voor u: hier kunt u uw wensen kenbaar maken.

Samenwerking met Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe

By | Evenementen

Dinsdag 22 januari 2019 verzorgde van Empel Opleidingen en Training een interessante workshop bij de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) in Emmen. Het was een leerzame bijeenkomst waarin inspecteurs en toezichthouders samen met van Empel als deskundige de interactie aan gingen. Voor ons als opleidings- en inspectiebedrijf ook leerzaam om te zien en te horen wat er bij de overheid leeft. Nuttig voor beide partijen!
Tijdens de workshop kwamen vele aspecten aan bod zoals welke plaats de SCIOS eisen hebben in combinatie met bouw- en milieuwetgeving.

Wilt u ook eens bijgepraat worden en de interactie aangaan met deskundigen uit de inspectiebranche? Wilt u weten welke informatie op het gebied van regelgeving voor u van belang is? Het maakt niet uit of u installateur, toezichthouder of eigenaar van technische installaties bent, onze workshop sluit altijd aan bij uw wensen.

Kijk eens naar ons Workshop-programma. Staat die van u er niet bij? Geef uw wensen door en wij maken het op maat voor u!

Aangepaste uitgave NEN3140

By | nieuws

Eind december 2018 is een aangepaste versie van de NEN3140 uitgekomen, officieel: NEN3140+A2-2018. Er zijn in deze uitgave diverse teksten aangepast en duidelijker omschreven. Deze categorie aanpassingen zijn niet zo zeer inhoudelijk van belang.
Maar er zijn ook wel degelijk diverse belangrijke aanpassingen doorgevoerd.

De kaders van de installatie- en werkverantwoordelijke (IV en WV) zijn bijvoorbeeld aangescherpt. Dit was nodig ook omdat deze rollen in de dagelijkse praktijk veel vragen opriepen. Er is meer duidelijkheid gegeven of de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van een IV nu wel of niet gedelegeerd kunnen worden. Ook als er géén IV is aangewezen bij een installatie, is er geregeld hoe de verantwoordelijkheid is vastgelegd. Wat bijvoorbeeld als een elektricien moet werken aan zo’n installatie zonder IV, wie stelt hem dan veilig?
Ook het werkdomein van een WV is duidelijker omschreven. Zo is er nu ook een mogelijkheid dat de verantwoordelijkheid van een WV nu ook gedelegeerd kan worden.

Ook op inspectiegebied is het nodige aangepast. De IV bepaalt het veiligheidsniveau (de van toepassing zijnde normen) waarop de installatie wordt geïnspecteerd. Dit kunnen dus andere normen zijn dan die van toepassing waren bij de aanleg van de installatie.
Verder zijn er nog aanpassingen en uitbreidingen op het gebied van toepassing en keuze van  PBM’s en vlambooggevaar.
Kortom, er zijn belangrijke wijzigingen aangebracht die grote invloed kunnen hebben op de dagelijkse gang van zaken in een organisatie.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de laatste aanpassingen, volg dan de training Installatie-/werkverantwoordelijke.

SCIOS stelt periodieke toetsing inspecteurs in

By | nieuws

Invoering verplichte periodieke toetsing van inspecteurs en onderhoudsmonteurs

SCIOS Scope 10Stichting SCIOS heeft tijdens het Inspectiecongres op 15 november jl. aangegeven de uitvoering van examens te willen professionaliseren. Daarvoor zal medio 2019 het examensysteem worden uitgebreid voor alle scopes. Dat is ook het moment dat de periodieke toetsing van inspecteurs en onderhoudsmonteurs zal worden ingevoerd.

Tot nu toe was er geen sprake van permanente educatie. Men voldeed aan de eisen, ook al had men 25 jaar geleden een diploma gehaald. Er werd bij de systeemaudits van het inspectiebedrijf daarentegen wel gecontroleerd of het kwaliteitsmanagementsysteem voorzag in kennisborging van de inspecteurs en monteurs.

Met ingang 1 juli 2019 zijn inspecteurs en monteurs verplicht om iedere zes jaar een theorietoets te doen. In de tussenliggende jaren vindt eens in de 18 maanden een praktijkaudit plaats. Hierbij wordt iedere individuele inspecteur tijdens het uitvoeren van een inspectie bezocht door een auditeur van een Certificatie Instelling zoals Dekra, KIWA of Bureau Veritas. Die auditeur controleert of de inspectie of het onderhoud volgens de richtlijnen van SCIOS worden uitgevoerd.

Meer hierover leest u in het decembernummer van het SCHADE magazine.